Pátek, 29 března, 2024
aktuálně
Home Rady a Návody Kakaové boby – jaká je jejich historie?

Kakaové boby – jaká je jejich historie?

Do čokolády i kakaa se zamilovaly miliardy lidí napříč celým světem. Dnes už je bereme jako samozřejmost a rozmanité příchutě i kombinace s dalšími ingrediencemi nás málokdy překvapí. Navíc má čokoláda blahodárné účinky i na naše tělo – tedy pokud ji konzumujeme s mírou. Kde se ale kakaové boby vzaly? A kdo může za to, že jejich neotřelou chuť objevil celý svět?

Ačkoliv je milujeme téměř všichni, málokdo zná historii kakaových bobů. Jaké mají účinky na náš organismus a jaká byla cesta k objevení této suroviny, která je zkrátka slastí na jazyku?

Co jsou to kakaové boby? 

Jedná se o semena z plodů kakaovníku pravého, stromu, který pochází z tropických jihoamerických pralesů. Nejvíce jich roste přirozeně v dnešní Kolumbii, Brazílii, Venezuele, Ekvádoru a Peru. Kakaovníky byly pěstovány již Aztéky a Máyi, kteří kakaové boby fermentovali, pražili, poté rozemleli a smíchali s kořením a horkou vodou. Výsledný nápoj poté vypili. 

Dnes se pěstuje nejvíce kakaových bobů v tropech, největšími producenty jsou státy Pobřeží slonoviny, Ghana, Indonésie, Ekvádor, Nigérie a Kamerun. Z Afriky pochází i pražené kakaové boby Muniny, které byly vykoupeny od místních farmářů. Nákupem těchto bobů navíc podpoříte organizaci Gorilla Doctors, která pečuje o životy a zdraví horských goril. 

Kde se vzala čokoláda

Výraz pro čokoládu se skládá ze dvou slov: „chocolatl“, což v překladu znamená „horká voda“ a „cacahuatl“, které označuje hořký nápoj z kakaa. Podával se při náboženských obřadech, využíval se jako platidlo v obchodě a dával se dokonce válečníkům po bitvě jako způsob odměny. Konzumace kakaových bobů je prokázána již z doby před 2500 lety.

Zbytek světa ji objevil díky španělským dobyvatelů. Do původního nápoje však dodali vlastní ingredience, aby jej ještě více „vylepšili“ – cukr a koření. Poté se čokoláda stala mezi Španěly velmi populární a záhy si tuhle sladkou pochoutku zamiloval celý svět. Nejdříve se stala výsadou vybrané šlechty. Až počátkem 19. století vynalezl v Nizozemí Conrad van Houten kakaový lis, který umožnil oddělit od kakaového bobu kakaové máslo a prášek. Tím se otevřela brána k tabulkové čokoládě. Na konci 19. století se začala vyrábět mléčná čokoláda ve Švýcarsku, obsahovala kromě kakaového másla a kakaové hmoty i cukr a sušené mléko.

Vliv a účinky kakaových bobů na zdraví 

Kakaová mota se skládá přibližně z poloviny z kakaového tuku, dále sacharidů, bílkovin, flavonoidů, vody, minerálů, vitamínů, a dalších organických látek. Kakaové boby obsahují vysoký podíl antioxidantů. Obsahují také poměrně vysoké množství hořčíku a dopaminu, díky čemuž působí pozitivně na nervovou soustavu, pomáhá snižovat stres a projevy deprese i únavy. Nejvíce blahodárných látek obsahují nepražené plody. 

Kakaové boby obsahují také menší množství alkaloidů s kofeinem, který má stimulační účinky. Svým složením boby působí protizánětlivě a pomáhají také proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu ale představují riziko kvůli množství přidaného cukru.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments